SJ Financial II - шаблон joomla Форекс

wrapper

Najnovije

Sarajevo, 22. septembar 2006. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas ramazansku poruku-čestitku u povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana koji počinje u subotu 23. septembra.
Reisu-l-ulema dr. Cerić u ramazanskoj poruci-čestitki kaže :

-Ovo je prilika  da vas podsjetim da islam ima pet temelja na kojim se gradi moralna ličnost muslimana.Od tih pet temelja tri su kolektivna, a dva individualna i posebno osobna. Namaz, zekat i hadž su kolektivni ibadeti koje, petkom kada je džuma, namaz trebamo zajednički izvršiti u džamiji, bajram kada klanjamo trebamo biti zajednički u džamiji, kada zekat djelimo to činimo tako što pomažemo drugima, i kada hadž obavljamo to radimo kolektivno.

Međutim kada izgovaramo šehadet, to radimo osobno i to je očitovanje onoga što je u našem srcu.Tako isto kada postimo, to  je osobnio čin ibadeta.

Zato Allahov poslanik Muhamed a.s. nas obavještava da je Allah dž.š. kazao da je  post  toliko vrijedan, da je jedino moguće nagradu dobiti od Njega  na način koji se razlikuje od svih ostalih nagrada. 


Post je moj i ja ću za post posebno nagraditi >  


U Kur'anu časnom Allah dž.š. nas obavještava da je post bio propisan i narodima koji su bili prije nas :

 < Post je propisan vama kao što je bio propisan narodima koji su bili prije vas >.


U Kur'anu nam se potom objašnjava razlog : 

>Ne bi li ste se sačuvali od nemorala >


To znači da je post ibadet, čin koji nam omogućava da provjerimo izdržljivost svoga tijela, da učimo tijelo da se oslobodi strasti koje mu štete. Post je isto tako način  da osvježimo svoj um lijepim i zdravim mislima.Post je i prilika, posobni čin ibadeta prema Bogu, ali i da očistimo svoje srce od zlih misli i svega onoga što ne valja.

Post je, kao što sam rekao osobni čin, ali on u sebi kao mjesec Ramazan sadrži i nešto što je i zajedničko i kolektivno, teravih namazi.  Posebno ovog Ramazana, pozivam muslimane i muslimanke da umjesto obilnih iftara pogledaju oko sebe i pomognu siromašnim, onim kojim treba pomoći u našem društvu.To čiščenje tijela, to osvježenje uma i to ozdravljenje našeg srca kroz post treba da osjeti naš komšija,naš susjed, onaj kome treba topla riječ i naša pomoć.

S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu dž-š. želim čestitati svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijapori Ramazani-šerif.Također želim čestitati Ramazan našoj braći i sestrama u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu,  Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i muslimanima cijeloga svijeta sa riječima :

RAMAZANi-ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Urednik

Email: mizzepce@gmail.com

Telefoni:

  • +387 32 688 002
  • +387 32 881 282
  • +387 61 930 376

Info

Medžlis Islamske zajednice Žepče, ima otvorene račune za finansijsko poslovanje u sljedećim bankama, sa sljedećim brojevima računa:


Raiffeisen banka, br. ž.r. 1610750001590046
ASA banka br. ž.r. 1340500000004077         
Sparkasse banka br. ž.r. 1990510007659166
kontakt telefon; +387 32 688 002 ; fax +387 32 881 282

Urednik

Ovaj sajt je informativnog karaktera i ovdje ćete moći vidjeti i pročitati sve informacije o aktivnostima našeg Medžlisa!
Otvoren je u svrhu pravovremenog i tačnog informisanja svih Žepčaka, širom svijeta.

Za sva pitanja i detaljnije informacije vezane za zajednicu i naš rad, možete se obratiti putem kontakt formulara ili na mail medžlisa mizzepce@gmail.com