Naslovna arrow Obavještenja arrow Aktuelnosti arrow Kurban-bajram u Žepču 2011.godine

Posljednje dodano

dženaza Fadila Pehlivanović

Dana 19.12.2014. godine, u svojoj 74. godini života, na Ahiret je preselila Fadila Pehlivanović. Ukop je obavljen 20.12.2014. godine, na mezarju Trzna u Žepču,...

Održan 3. seminar MRV u Trebinju

Odbor za međureligijsku saradnju Žepče, zajedno sa odborima Tuzle, Bihaća i Trebinja održao je svoj treći seminar u Trebinju. Zajedno sa članovima odbora iz Tuzle, putovalo se autobusom skoro...

Polaznici mekteba Jastrebac oprostili se od starog "mejtefa"

Početkom 70.-tih godina prošloga vijeka u džematu Jastrebac, izgrađen je mesdžid koji je više od 40 godina odgajao generacije mladića i djevojaka u ovom džematu. Iz učionice starog...


Kurban-bajram u Žepču 2011.godine PDF Ispiši E-mail
Dani bajrama za svakog muslimana predstavljaju nešto posebno, nesvakidašnje, i uvijek neko novo iskustvo i doživljaj. Bez obzira, radilo se o ramazanskom ili kurban-bajramu, ti dani su puni dešavanja i događaja. Bajramski dani su puni i slatkog napora i umora, jer se od ranih jutarnjih sati, cijela porodica, mahala, ulica i čaršija, nalaze na nogama. Kurban-bajram ima jednu dodatnu dimenziju i dodatnu slatku obavezu, a to je upravo KURBAN, prinošenje žrtve uzvišenom Allahu dž.š.
Upravo, kako smo i kazali, od ranih jutarnjih sati, sva mjesta na kojima se klanja bajram-namaz, su prepuna još za vrijeme sabah-namaza. Tako je bilo i ovoga bajrama i u Ferhat-pašinoj i u Prečkoj džamiji, u Žepču.

                                  Ferhat-pašina džamija pred bajram namaz

Na licima prisutnih može se vidjeti vedrina i radost, kao da su na trenutak od sebe odgurnuli sve današnje probleme i svu današnju tmurnu situaciju u kojoj se nalazimo.
Na bajram-namaz u čaršijsku džamiju, došao je i hadžija Ibrahim Čaušević, najstariji džematlija džemata Žepče i jedan od najstarijih na našem medžlisu. Hadžija ima preko 90 godina, i hvala Allahu dž.š., zdravlje ga još dobro služi.

                  hadžija Ibrahim sa imamom čaršijske džamije i glavnim imamom

U sklopu bajramskih dešavanja u Ferhat-pašinoj džamiji, je i podjela paketića polaznicima mekteba u Žepču.    

                                            paketići spremni za podjelu

Paketići su bajramski poklon džemata Žepče za sve polaznike mekteba, a ovu priliku iskoriste i oni koji još nisu upisani u mekteb, pa im njihovi roditelji uplate paketić, te prisustvuju ovom zaista svečanom trenutku. Ove godine podijeljeno je oko 200 paketića mektebskoj djeci džemata Žepče.
    
                             zajednička fotografija polaznika mekteba sa imamima

Nakon što se podijele paketići i završi sa čestitanjima u džamiji, požuri se na mezarja, da se obiđu najmiliji koji su preselili na Ahiret, i onda kućama, gdje čeka vrhunac ovoga bajrama, a to je klanje kurbana-prinošenje žrtve Allahu dž.š. Svaki naš džematlija, koji se odluči, da zakolje kurban, trudi se da odbere i kupi što ljepši kurban. Još uvijek su posebna atrakcija ovnovi sa velikim predivnim rogovima, baš onakav kako predaja opisuje Ibrahimov a.s. kurban.

                         Aziz sa svojim kurbanom

Džematlija Aziz Derlić je upravo takvog ovna ove godine, žrtvovao u ime Allaha dž.š. Naravno, propis kaže da kurban može biti i goveče, a i tu se naše džematlije posebno trude da u ime Allaha žrtvuju što ljepše. Podsjećanja radi, goveče može žrtvovati grupa od najviše 7 članova.

                                    pripreme za klanje govečeta kao kurbana

Od trenutka klanja, nastaju nove obaveze za sve članove porodice, za muške velike, to je siječenje i sortiranje kurbanskoga mesa, za hanume, pripremanje sofre, a za djecu, obaveza da se kurban podijeli komšiluku, onako kako to propis nalaže.

            siječenje i sortiranje mesa na jednake dijelove i bajramska sofraIpak, za najmlađe, koji učestvuju u podjeli kurbana po komšiluku, to je najslađa obaveza, jer je to i prilika za bajram-banku, kao rezultat čestitanja ovoga velikog blagdana. Po završetku podjele kurbana po komšiluku, tek tada se može malo odahnuti i krenuti u obilazak familije, kako bliže tako i šire, kako bi se i njima uručili kurbani.
U dane bajrama, MIZ-e Žepče, odnosno džemat Žepče, posjetio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnog imama MIZ-e Zenica, Jakub ef. Salkice i sekretara muftiluka, Edin ef. Kavazovića. Njih je kao domaćin dočekao glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić. 

                                     muftija kod Alića, roditelja tri šehida

Muftija i glavni imam MIZ-e Zenica, došli su da lično uruče kurbane, koje zajednički kolju već petu godinu Ured muftije zeničkog i MIZ- Zenica za šehide i vakife Muftiluka zeničkog. Ove godine, posjetili su porodice Alić Muhameda i Džemke, Okanović Husejna i Đulesme, Mujetekić Salke i Ramize i Majde Čulić, te im tom prilikom uručili pomenute kurbane.

      muftija i glavni imami MIZ-e Zenica i Žepče kod Mujetekić Salke, roditelj šehida

Neka nam dragi Allah dž.š. primi ibadete i žrtvu tokom ovih blagdana, i neka nam da života i zdravlja pa da zajedno dočekamo još mnogo bajrama, Amin!
 

< Prošli   Sljedeći >

Ko je online

Imamo 8 gostiju na sajtu

Logiranje

Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Još niste član? Učlanite se ovdje